Google Translate
Skriv ut

De trodde på mig

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

Jag är övertygad om att man föds till entreprenör, att man har det i sig. Det märkte jag redan tidigt när jag gick i skolan. Jag brukade till exempel vinna tävlingar som gick ut på att kunna sälja mycket. Jag tyckte helt enkelt om att hålla på med det och efter skolan blev jag snabbt en mångsysslare som handlade med nylonskjortor, pennor och en hel del annat.

 
Att det blev jag som startade McDonald´s i Sverige hänger förstås ihop med det allt det där. Med att jag hade sinnet för företagande, men också att jag var öppen för nya intryck och hade en vilja att hitta nya produkter. Det började under tidigt 60-tal när jag var i London och upptäckte ett helt annat förhållningssätt till matservering och livsmedelsprodukter. Det var på samma gång utvecklat och specialiserat på ett sätt som jag aldrig tidigare sett i Sverige. Färdiggrillad kyckling var på modet.

Jag tog med mig intrycken hem och blev snabbt en framgångsrik leverantör av en lång rad produkter som hade med grillmat att göra. Det viktigaste var att tänka helhet och för att kunna ta ansvar för hela kedjan startade jag även en grillskola. Jag såg inte livsmedelshandlare som min slutkund, utan istället den som köper och äter den färdiga slutprodukten.

När Barbecue King sökte agent för Skandinavien 1961 såg jag även till att få den agenturen. Efter det tog det inte många år innan jag i princip hade 100 procent av marknaden i Norden. Jag tillhandahöll kryddor, förpackningar… ja kort sagt allt som behövdes. Jag blev, direkt översatt, kallad för ”Grillkungen”.

Egentligen hade jag inte behövt ta så många mer steg och det fanns också de som tyckte att jag borde vara nöjd. Men 1971 fick jag ett samtal från Dan Greenwood, en vän och kollega. Vi hade haft mycket kontakt under åren 1961-71 när jag skaffade mig agenturen för de flesta maskinerna och utrustningen som McDonald’s och andra fast food-kedjor använde sig av. Dan berättade för mig att McDonald´s precis stod i begrepp att skriva avtal i Europa och att den första restaurangen skulle öppnas i Holland och att flera nyckelpersoner skulle närvara.

”Jag tycker att du ska åka ner”, sa han ”Du är ju unik. Du kan ju leverera allting.”

Dan visste vad han talade om. Han var huvudleverantör för Taylor Freezer som jag hade agentur på. På mina resor hade jag sett McDonald´s utveckling i USA och överhuvudtaget hur marknaderna var på väg att förändras. Jag förstod att samma sak förr eller senare skulle hända i Sverige och hade därför sett till att plocka upp alla agenturer. Det innebar att det var jag som kunde leverera glassmaskiner, fritöser, stekbord och allt annat behövligt i Sverige. Jag hade hela paketet.

Efter samtalet med Dan Greenwood förändrades allt. Jag åkte ner till Holland och träffade nyckelpersonerna. Min förhoppning var att få vara deras leverantör när McDonald´s etablerade sig i Sverige, men det slutade med att de ville att jag skulle ta hand om allting. Jag medger att jag för ett ögonblick tvekade. Jag hade ju mitt på det torra, tänkte jag. Men det som avgjorde allt var när jag fick höra samma gamla invändningar från andra.

”Palle, det du har skapat – det har varit fantastiskt. Borde inte det här vara punkten?”

”Här i Sverige ska vi ha korv.”

”Det där funkar i Amerika, men inte här.”

När jag hörde det där tände jag till och ville bevisa att det visst gick. Så jag tackade ja till ett avtal med McDonald´s som gick ut på att jag, med eget kapital, skulle öppna fyra restauranger inom 36 månader. Det är jag både stolt och tacksam för att jag gjorde. Stolt för att min första McDonald´s restaurang på Kungsgatan i Stockholm faktiskt var den fjärde som öppnades i Europa och för att den slog världsrekord i försäljning 1974, i konkurrens med 2000 andra restauranger. Tacksam är jag för att jag fick förtroende av personer som trodde på mig.

”Du är ju unik. Du kan ju leverera allting.”

Inte minst Dan Greenwood förstås, för att han ringde mig den där dagen 1971. Jag var 35 år då, men han tvekade inte att introducera mig. Lika betydelsefull hade en annan amerikan varit tio år tidigare. Bob Wilson från Barbecue King som gav mig rättigheterna i Skandinavien 1961.

”Du kommer att lyckas”, sa han till mig när jag var ung och grön och ”bara” hade ett litet företag.

Det är just det. Jag vill alltid göra bra ifrån mig. När människor tror på mig vill jag betala tillbaka och göra ett bra jobb. Dan och Bob gav mig verkligen chansen att göra det.
Paul Lederhausen 73 år Stockholm


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →


Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

    Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

    Gör det här →För vem är du betydelsefull?