Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Inte rädd för att göra fel - 2act
Google Translate
Skriv ut

Inte rädd för att göra fel

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

Min pappa Lars Gunnar var affärsman i reklambranschen och min mamma Marianne drev en butik med souvenirer och tyger. Man kan säga att kombinationen av deras personligheter gjorde mig till den entreprenör jag är idag.
pigge_14x

Det började när jag var åtta år och mot min pappas vilja sålde tidningar. Pappa tyckte att jag var för liten, men han lät mig hållas när jag envisades. Jag hittade på många andra saker också som han tyckte att jag skulle låta bli. Bland annat köpte jag och sålde begagnade leksaker via annonser så att jag gick med vinst och jag ägnade mig åt ganska storskalig hantering av tomma läskbackar. Ofta sa min pappa i förväg att ”det där går inte”, men det slutade alltid med att jag gjorde det i alla fall. Medvetet eller omedvetet triggade han mig så att jag kände att jag måste bevisa för honom att det visst gick.

Min mamma gjorde å andra sidan inget annat än att uppmuntra mig. För henne fick jag prova på allt jag ville. Hon tyckte bara att det var nyttigt. Inte ens när jag fyllde upp hennes butik med inköpta tombackar, så att kunderna knappt kom in, hade hon någonting att invända. Kunderna fick anpassa sig.

Det viktigaste med både mammas och pappas inställning var att de hela tiden lät mig hållas och att jag fick sköta min ekonomi själv. De sporrade mig, var och en på sitt sätt, och jag gjorde många misstag på vägen som jag lärde mig mycket av. Som till exempel när jag tog på mig att sälja tidningar och fick jobba stenhårt för att sälja alla. Jag var tvungen eftersom jag bara fick 25 öre på varje intjänad krona. Eller som när jag förköpte mig på leksaker och godis. Det var ju mer irriterande att bli pank när det var jag själv som hade jobbat in pengarna.

Ofta sa min pappa i förväg att ”det där går inte”, men det slutade alltid med att jag gjorde det i alla fall. Medvetet eller omedvetet triggade han mig så att jag kände att jag måste bevisa för honom att det visst gick.

Jag lärde mig tidigt försäljning och att hantera pengar så att jag gick med vinst. Mammas uppmuntran var mycket värdefull. Hon stöttade mig alltid, vad jag än hittade på. När jag var i tolvårsåldern och kronan devalverades gick jag till banken för att växla mina pengar till en annan valuta. Kvinnan i kassan ringde hem till mamma för att fråga om jag verkligen fick det. Naturligtvis fick jag det. Det var upp till mig. Det var mitt ansvar. Jag fick använda mina pengar till vad jag ville och därmed också ta konsekvenserna av mina beslut.

Allt det här fick mig att växa och när jag senare tog steget att bli företagare på riktigt var jag helt orädd. Att göra misstag var inget problem. Jag hade dessutom också haft kraftig dyslexi när jag gick i skolan och i svenska var jag ”bäst på att göra fel”. Därför var jag aldrig rädd för att göra fel. För mig blev det bara ett sätt att lära, tänka nytt och gå vidare. Det är så jag har klarat mig och mina föräldrar har stor del i att det verkligen har blivit så.
Pigge Werkelin, entreprenör, Werkelinbolagen, Visby

www.werkelinbolagen.se

Läs mer om företaget här

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad entreprenörer medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt PW


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →