Google Translate
Skriv ut

Du kan bara du vågar

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

Jag har aldrig sett mig själv som en entreprenör. Jag är uppvuxen söder om Stockholm, mina föräldrar hade fast anställning och arbetade länge på samma ställe. Jag jobbade några år som lärare och utbildade mig sedan inom HR och fick jobb som personalchef på ett företag. Det var roligt och utvecklande. Jag fick hela tiden jobba med människor och mitt fokus som personalansvarig har alltid varit att släppa fram individers kraft, att låta det som finns i varje enskild människa blomma.

”Det du vill göra – det kan du göra” och ”Du kan nå hur långt som helst bara du vågar”

Det var så jag hade tänkt mig mitt liv, som anställd, och så hade det kanske blivit om det inte hade varit för Michael, min man. Vi har nu sex barn och i början av 90-talet när de tre äldsta var små började min man och jag fundera på hur vi skulle få chans att vara mer med familjen, att själv kunna styra våra liv på ett bättre sätt. Möjligheten som vi såg stod tillbuds var att starta eget. Jag tvekade, skulle vi lyckas, vågade vi ta steget? Vad skulle hända om vi misslyckades? Hur gick det då med familjen och huset? Min man, Michael, har alltid sagt till mig: ”Det du vill göra – det kan du göra” och ”Du kan nå hur långt som helst bara du vågar”.

Jag är en person som gärna vill ha livet planerat och strukturerat. Jag vill veta hur det skall gå. Men Michael har sporrat mig kolossalt mycket, hans ord har blivit en vattendelare för mig och jag använder dem ofta när jag skall ta steg som jag kanske inte riktigt skulle ha vågat ta. Michael har flera goda egenskaper som jag beundrar honom för, han är självständig, oberoende och totalt orädd, dessutom är han väldigt bra på att lyssna.

”Vill du göra det – så gör det”, sa Michael. Det blev en lyckosam resa där Svenska LantChips numera är en självklar produkt på affärernas hyllor. Vi behövde inte gå från hus och hem. Det krävdes givetvis mycket arbete och lite berg och dalar, men det är helt klart värt det. ”Du kan nå hur långt som helst bara du vågar.”  Jag bär Michaels ord med mig och knappt 15 år efter att vi startade eget blev jag erbjuden att bli ordförande i Svenskt Näringsliv. I min roll som ordförande hade jag dagligen många betydelsefulla möten. Ett, som på ett avgörande sätt påverkade mig var mötet med Tony Blair, f.d. premiärminister i Storbritannien. Hösten 2005 höll han höll ett brandtal i EU-parlamentet och jag hade förmånen att bara sitta några meter från Tony medan han talade. Han har en enorm karisma. Talet handlade om globaliseringen och om hur den globala marknaden påverkar det allra minsta företaget på den minsta av alla orter.

Tony Blairs tal och mötet med honom blev en vändpunkt för mig. Jag lyfte blicken och insåg med kraft vilka enorma möjligheter det ligger i en globaliserad värld. I min roll som ordförande började jag alltmer fokusera på hur globaliseringen påverkar alla företag, stora som små.

En företagare som verkligen lyckats dra nytta av globaliseringen är Staffan Preutz, vd på Polaris Eyewear. Han har fabrik i Boden där han och hans team tillverkar egna glasögonmodeller som de exporterar över hela världen. Staffan ser möjligheter där andra ser hinder. Han är en oerhört färgstark person, han pratar engelska med charmig Boden-accent. Hans företag växer lokalt, men med en global strategi. Staffan kombinerar nyskapande med mod och lyfter blicken högt dit ingen annan ser.

”Du kan nå hur långt som helst bara du vågar.”  Det ligger kraft bakom orden. De ger mod, kraft och inspiration.

Signild Arnegård Hansen, grundare Svenska LantChips, Stockholm
Signhild var ordförande i Svenskt Näringsliv under åren 2007-2010
Läs mer om företaget här www.lantchips.se

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.2act.se


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →


Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

    Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

    Gör det här →För vem är du betydelsefull?