Google Translate
Skriv ut

Tyngdlös av kärlek

Postat den 11 februari, 2011 Idrott En (1) kommentar

Det var min första stora kärlek som tog mig till rallysporten. Jag var 15 år och hade inget direkt intresse av vare sig bilar eller motorsport, även om jag förstod mig på rullande maskiner. Jag hade ju växt upp på en bondgård i Värmland och då var det en del av vardagen att köra traktor, moped och alla andra fordon som man behöver för att sköta sysslorna. Men bilkörning som tävlingssport – det hade jag ingen känsla för.

Men en dag, det var dagen före julafton, tog min styvfar med mig hem till familjen Torph. Under hösten hade jag lärt känna deras son, Lars-Erik. Han var 21 år och en sån typ som bara levde för jobbet och för att köra rally. Vi hade lätt för att prata med varandra och skratta tillsammans, trots att jag inte var intresserad av rally och att han aldrig varit någon plugghäst som jag var.

Framåt kvällen hade snön börjat yra omkring utanför fönstret. Lars-Erik tittade på mig och frågade om jag ville hänga med på en tur i hans rallybil, som han just lagat efter ”den senaste kraschen”.

EN PIRRIG KÄNSLA
Jag sa ja och det blev sannerligen min första riktiga resa! Snön yrde som en ändlös rad med piskor mot bilrutorna. Och när vi flög över snödrivorna… Jag hade ju flugit en del med flygplan och det här kändes som det närmaste man kunde komma att flyga i en bil. Jag kände samma pirrande känsla i magen som man har då man blir tyngdlös uppe i luften. Det var hur coolt som helst och det var nära att vi aldrig kom tillbaka till huset igen.

När vi ändå kom fram möttes vi av oroliga ansikten. Då var det redan bestämt att vi skulle stanna över natten, eftersom det inte gick att komma hem med den vanliga bilen. Och eftersom det inte fanns tillräckligt med sängar fick Lars-Erik och jag sova tillsammans.

UTMANINGARNA VÄXTE
Där började vårt sex år långa förhållande. Lars-Erik arbetade som bilmekaniker på Volvo på dagarna och fick sedan skruva med sin rallybil där på kvällarna. Så efter att mina läxor var klara, cyklade jag till Volvo och var med honom och rallybilen fram till sent på natten. Vår kärlekslåga brann och vi flyttade ihop och förlovade oss. Mitt intresse för sporten och utmaningarna växte och jag blev mer och mer delaktig i Lars-Eriks karriär som rallyförare. Veckorna började gå åt till att jaga sponsorer och meka med bilen. På helgerna var det tävling och sammanhangen blev allt större och större.

EN UNDERBAR DRIVKRAFT
Lars-Erik blev uttagen i juniorlandslaget och körde internationellt. Jag var med och höll i trådarna och senare blev jag även hans kartläsare. Jag kom ut och fick se länder, träffa människor från jordens alla hörn och vara med om att skapa framgång. Det var en underbar drivkraft och vi växte tillsammans. Så småningom blev Lars-Erik proffs och började leva sitt rallyliv riktigt på allvar. Då fanns det ingen plats för mig längre och vår relation tog slut. Men att vår kärlekshistoria slocknade var inte detsamma som att vår vänskap gjorde det. Efter två år ville Lars-Erik att vi skulle tävla ihop igen. Och det gjorde vi också, med framgång. 1988 blev vi bästa privata team i Svenska rallyt och vann vår klass efter Stig Blomqvist och Markku Alen. Vi blev erbjudna ett kontrakt av Audi och jag skulle avsluta mina studier under våren.

TRAGISK OLYCKA
Då kom den tragiska olyckan i Monte Carlo där Alessandro Fiorio, en förare som vi kände, tappade kontrollen över sin bil, körde av vägen och rakt på två åskådare som genast omkom. En av de omkomna var Lars-Erik. Min värld rasade samman fullständigt. Det var som ett inferno inombords. Jag kunde inte förstå det och minns att jag bara satt och skakade när jag fick höra vad som hänt.

Efter den händelsen ville jag bara få bort allt som hade med rally att göra ur mitt liv. Jag ville börja med någonting nytt, som fick mig att glömma. Så jag flyttade tvärs över landet och tog jobb som PR- och marknadsassist på Olle Olsson bilimport i Uppsala. Men jag var för biten av rally för att detta nya liv skulle kunna bestå. Så när jag fick ett erbjudande att köra med Louise Aitken Walker i en Vauxhall (Opel) Astra, bestämde jag mig för att ro hem en VM-titel, om än för tjejer. Jag bestämde mig för att titeln skulle vara till minne av det som jag och Lars-Erik hade bestämt oss för att göra.

ETT FANTASTISKT ÄVENTYR
Ingen trodde på mig och min familj kunde inte förstå hur jag kunde säga upp mig från en fast anställning för att bli en av världens bästa kartläsare! Men idag kan jag se tillbaka på 17 år som en globetrotter. Inte är jag stormrik på pengar, men mina minnen, erfarenheter, upplevelser och kontaktnät över hela jorden – de kan ingen någonsin ta ifrån mig. Idag tillhör jag en av de absolut bästa och det är jag stolt över.

Och bakom det hela vilar minnet av Lars-Erik. Om det inte varit för denne underbart drivna och fokuserade man, som aldrig gav upp och som hade sådan talang hade mitt liv aldrig fyllts av all den glädje och framgång som motorsporten gett mig. Lars-Erik färgar mig fortfarande och kommer att fortsätta göra det under resten av mitt liv.
TINA THÖRNER, RALLYPROFFS, SALENSTEIN, SCHWEIZ
www.tinathorner.com
Kika in på Tinas spännande skolprojekt: www.school4you.org

idrotten
Den här berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla möten i idrotten. Berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten i idrotten. Köp ditt ex. via butik.2act.se
1 kommentar

  1. Birgitta
    2015-06-29

    Vilken fantastisk resa.
    Kvinnor kan – verkligen!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →