Yadolla BiglariNär jag började på universitetet i Teheran i början på 1960-talet mötte jag socialismen. Det hände inte på en gång utan var en process som pågick under ett par år.

Innan universitetet, när jag växte upp hade jag präglats till att vara en anhängare till den tidigare premiärministern Mohammad Mosaddeq, som med stöd av Storbritannien och USA hade störtats i en statskupp 1953.

På universitetet gick jag på många föreläsningar om evolution, filosofi och utvecklingen av världen. Mest minns jag Amir Hussein Arjanpour som var filosofiprofessor och sociolog. Han påverkade inte bara mig, han påverkade massor av studenter att tänka på ett nytt sätt.

Jag var också påverkad av Abdulrahman Mohtadi lektor, som lärde mig mycket om den kurdiska frågan.

Jag började se hur världen styrs av fysiska regler, att människorna behövde kunskap och vetenskap hellre än religion. Jag började betrakta samhället omkring mig med nya ögon och såg fattigdomen hos arbetarklassen. Det innefattade också arbetande småföretagare såsom fattiga torghandlare som var arbetslösa långa tider under året.

Tillsammans med många andra studenter började jag se att den bästa vägen att gå för ett samhälle var att låta det arbetande folket bestämma. 1963 kände jag mig helt och hållet som en socialist. Tillsammans med likasinnade var jag med och bildade den politiska organisationen som efteråt fick kallas till Komala (som betyder organisation). Eftersom vi levde i Shaens diktatur var vi hemliga. Men vi litade på varandra och kunde behålla våra hemligheter och ideal under många år. Efter Irans revolution spelade Komala en stor roll i den kurdiska folkets motstånd mot regimens krig i Kurdistan. 

Han påverkade inte bara mig, han påverkade massor av studenter att tänka på ett nytt sätt.

Åren på universitetet betydde mycket för mig. Det var där jag upptäckte mina ideal som jag har burit med mig sen dess, var jag än är i världen.
Yadollah Biglari (V) handläggare på Migrationsverket/ledamot i kommunfullmäktige/ersättare i social och äldrenämnden i Upplands Väsby

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *