Google Translate

En vårdag

parkbankDet var en av de första vårdagarna, solen värmde knappt – men ivrigt. Efter att ha jobbat natt på ett av stadens sjukhus passerade jag på min cykel, tidigt den morgonen, en park mitt i Stockholm. Men redan efter några meter in i parken var jag illa berörd och hade svårt att uppskatta morgonsolens strålar och fåglarnas kvitter. På parkbänk efter parkbänk såg jag unga medelålders män och kvinnor med luggslitna kläder och toma blickar med en burköl i handen.

De såg alla ut att ha förlorat tron på sig själva, livet och inte minst – på samhället. Jag kände snabbt hur maktlösheten började spridas i min kropp och jag ville skrika till dem alla att de behövs! Att alla vi som lever här på jorden behövs och har en viktig funktion att fylla. Men jag förblev tyst den morgonen medan jag cyklade genom staden. Jag var skakad, ända in i märgen, utan att visa det. Jag kände mig för ett ögonblick nästan lika modlös som de luggslitna människorna troligen upplevde sin tillvaro. Utan hopp och tro. Men tack och lov fick modlösheten inte fäste i mig, utan istället väcktes min kampanda.

Jag accepterar inte att vi har människor som sitter på våra parkbänkar och tror att deras handlingar inte berör mig. Jag accepterar inte att skolbarn mobbas och att de äldre inte får ordentlig vård och omsorg. Där, den morgonen bestämde jag mig, jag vill medverka och påverka människor så att de ser sig själva som resurser och skapare av sin egen välfärd. Att ge människor tillbaka tron på sig själva, livet och samhället.

Jag vill bidra till att inge hopp i människors hjärtan. Vi behöver visa på fler goda exempel brister i vårt samhälle – inte enbart peka på brister. Att rikta strålkastarljuset på att vi alla är en viktig länk i den kedja som samhället består av. Det är du och jag avgör hur det skall gå. Svårare än så är det inte!

Via inspirtionsföretaget Betydelsefulla möten 2act samlar vi på människors berättelser om betydelsefulla möten och sprider dem som goda exempel. Varje dag innebär en ny chans att vara med och påverka och medverka – att aktivt vara med och skapa vårt samhälle du vill ha. Vill du vara med?

Catherina Ronsten
Social Entreprenör och grundare av Betydelsefulla Möten 2act

2act_CR_webb_nyPrenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →


Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

    Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

    Gör det här →För vem är du betydelsefull?