Google Translate
Skriv ut

Kreativt trendbrott

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

1970 KOM JAG till Uddeholmskoncernens huvudkontor och fick under fem år uppleva den värmländska bruksmiljön med brukspatron och allt. Men i maj 1975 gjordes ”patron ur” och in på arenan kom en verkställande direktör, Gunnar Wessman. Han hade föresatt sig att driva ett modernt företag men mötte stort motstånd från en organisation som tyckte det var bättre förr och ju förr desto bättre.

Men Gunnar Wessman gav sig inte. Han ville introducera ett mer kreativt tänkande i Uddeholm och insåg att någonting måste göras för att få auktoritetstron att krackelera. Alla kunde ju inte hålla på att tänka som chefen hela tiden. Därför utsåg han mig och en kollega till ”organisatoriska hovnarrar” och det skrevs in i våra befattningsbeskrivningar att vi skulle anslå minst fem procent av vår arbetstid till att häckla cheferna. Humor och musik blev vårt vapen. I slutet av sjuttiotalet döpte vi fenomenet till ”edutainment”, en slags haha&aha-upplevelse som stimulerar till organisationsutveckling.

När det ringer så svarar ni och är på så sätt tillgängliga 200% varje dag.

Efter ett par år blev jag utsedd till koncernens utbildningschef. Först blev jag smickrad, sedan blev jag uttråkad. Att sitta på möten med andra småpåvar var inte min uppfattning om livets mening. Därför samlade jag ihop fyra av mina underställda och bad dem rädda mig. Efter att ha kombinerat våra kompetenser och visioner kom vi fram till att vi ville jobba med kreativitet och samarbete. Så vi bestämde oss för att inregistrera handelsbolaget KRESAM. Först frågade vi naturligtvis Gunnar och till vår glädje tyckte han att det var en utmärkt idé och gav oss förbluffande stor frihet:

”Sitt kvar i ert kontorslandskap och ställ Kresamtelefonen bredvid Uddeholmstelefonen. När det ringer så svarar ni och är på så sätt tillgängliga 200% varje dag. Och när ni får ett konsultjobb så stämplar ni ut från Uddeholm, åker i väg och gör jobbet, fakturerar kunden och så stämplar ni in igen utan att förlora någon inkomst.”

Vi utnyttjade vår frihet och fick KRESAM att rulla. Gunnar noterade vår framgång och en dag sa han: ”Jag ser att det går bra för KRESAM och det gläder mig mycket. Om ni inte hinner med Uddeholmsjobbet så skall vi hyra in folk, för er framtid är viktigare.”

Om jag så hade gått femtio kurser i ledarskap och läst lika många chefsutvecklingsböcker så hade jag inte lärt mig lika mycket som när jag blev utsatt för Gunnar Wessmans management (eller ”människment” som jag kallar det för eftersom ”management” ursprungligen betyder ”att leda häst vid hand”). Det här sättet att locka fram lust och vilja ur människor har jag och mina medarbetare fört vidare. Idag är jag med och driver BolagsBolaget där vi anställer personer som vill driva sina affärsidéer genom oss. Det ger tryggare frihet och enklare krångel när de tar sina första stapplande ”entreprenörssteg”.

Det var mitt möte med Gunnar Wessman som så småningom ledde fram till denna samhällsekonomiska innovation. Han lät mig utvecklas och lockade fram det bästa hos mig. För detta är jag honom evigt tacksam.
Bengt Gustavsson, Trendbrottsling, Ekshärad

www.bolagsbolaget.se

Läs mer om företaget här

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →


Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

    Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

    Gör det här →För vem är du betydelsefull?