Google Translate
Skriv ut

Bättre delta än argt se på

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

Länge gjorde jag som så många andra. Knöt näven i byxfickan och irriterade mig på de orättvisa skatterna. Särskilt på den där förhatliga fastighetsskatten som inte alls tog hänsyn till vilken inkomst vi husägare hade, utan bara till att vi bodde på det eftertraktade Lidingö.

En dag satt jag och talade med en man som jag kände mycket väl. Jag minns inte exakt vad vi pratade om, men jag vet att vi pratade politik. Jag berättade saker jag ville ändra på, men sa samtidigt att jag inte var beredd att gå med i ett parti. Det fanns inget som jag sympatiserade med till 100 procent och då tyckte jag att det var meningslöst.

Då överraskade han mig med att säga att han var medlem i SSU. Det var oväntat för att jag inte riktigt att uppfattat honom som en person med den ideologiska riktningen.  Jag frågade honom vad som låg bakom hans ställningstagande. Hur kunde han till exempel stödja även det som jag, mer eller mindre, visste att även han borde tycka var fel med socialdemokraternas politik?

Han förklarade då att han tog det onda med det goda, att även om han inte stödde sitt parti i precis alla delar ville han ändå aktivt ta politisk ställning.

De orden blev en rejäl väckarklocka för mig. Så hade jag inte tänkt på saken. Jag hade ju länge sympatiserat med Moderaternas politik, men ”bara” till 95 procent. Det hade alltid funnits en liten snutt på en så där fem procent hos dem som jag hade svårt att förlika mig med. Nu insåg jag plötsligt att det inte var hela världen. Och ännu viktigare var insikten att så länge jag stod vid sidan om med näven i byxfickan, så skulle jag förbli en åskådare utan inflytande. Men om jag gick med i partiet kunde jag vara med och påverka även de fem procent!

Länge gjorde jag som så många andra. Knöt näven i byxfickan.

Insikten gav mig en stor lättnadskänsla. All frustration och maktlöshet som jag känt tidigare försvann. Här har man ju möjlighet att göra någonting tänkte jag.  Så jag gick med i Moderata samlingspartiet, vilket har lett till att jag idag sitter i kommunfullmäktige och som styrelseordförande Lidingös bägge kommunägda bolag, bostadsbolaget och tomtbolaget.

Det kan se ut som en ironi att jag blev moderat politiker tack vare några visdomsord från en socialdemokrat. Men jag är definitivt tacksam över att han uttalade dem.
Björn Samuelson (M) kommunfullmäktigeledamot, bergsingenjör och Med Dr, Lidingö


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →