Google Translate
Skriv ut

Han triggade mig

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

FÖR MIG ÄR innebörden i ordet entreprenör inte bara en person som startar ett företag. För mig är det mer än så. En entreprenör är en person som tänker nytt, utanför de normala ramarna och med större risk att göra bort sig. Man kan lite skämtsamt säga att det handlar om fem procent inspiration och 95 procent transpiration.

”Transpirationen” handlar ofta om att kämpa för en idé som ingen annan tror på. Själv har jag alltid triggats av att någon säger att ”Det där går inte”. Då blir jag som ett litet trotsigt barn som till varje pris vill visa ”jo, det gör det visst!”.

En person som uppenbarligen visste hur han skulle trigga mig var Stockholms läns landshövding Ulf Adelsohn. I början på 90-talet, mitt i rådande lågkonjunktur, hade han fått i uppdrag att skapa förutsättningar för en stor festival i Stockholm med namnet Stockholm Water Festival. För att få fart på projektet försökte han egga upp olika företag att medverka. Bland annat Linjeflyg där jag arbetade vid den här tiden. Jag och Ulf hade många samtal och vi förstod varandra väl. Båda hade en tuff men hjärtlig jargong där vi kunde säga till varandra vad vi tyckte och tänkte.

”Äh! Kom ut på banan och visa vad du går för!”

Jag höll med honom om att en stor festival i Stockholm var en häftig idé, men tvekade över några av de samarbetspartners som eventuellt skulle vara med. Dessutom hade jag min anställning på Linjeflyg och där fanns det flera kollegor som avrådde mig. De tyckte att jag skulle ta en alldeles för stor risk om jag hängde på projektet. Om festivalen gick åt skogen skulle jag stå utan jobb och inkomst, plus att jag skulle få bära skammen över att ha misslyckats med ett stort projekt. Så det hände att jag tvekade. Men just vid ett sånt tillfälle, när jag stod där och mumlade över riskerna, utbrast Ulf: ”Äh! Kom ut på banan och visa vad du går för!”

Han uttalade det på ett plötsligt och lite retfullt sätt, så jag tolkade det som om han sa någonting i stil med: ”Det här klarar du aldrig av”, vilket triggade mig något alldeles oerhört. Förmodligen visste han precis vad han gjorde, för jag blev väldigt bestämd. Jag skulle allt visa honom och alla andra tvivlare att en vattenfestival i Stockholm gick att arrangera!

Och Vattenfestivalen arrangerades. Mitt i lågkonjunkturen lyckades vi samla in elva miljoner kronor, bland annat två miljoner bara till fyrverkerier. Festivalen blev en stor succé som återkom under flera år. För mig personligen var händelsen ett stor lyft. Efteråt släppte jag alla livremmar och hängslen och blev min egen. Jag hade fått en större tilltro till min egen förmåga och vågade ta risker jag inte hade gjort tidigare. Jag kände att det inte längre gjorde någonting om jag ibland gjorde bort mig och misslyckades med något projekt. För jag hade redan gjort det som Ulf Adelsohn uppmanat mig att göra. Kommit ut på banan och visat vad jag gick för. Framförallt hade jag visat det för mig själv.
Caj Malmros, diversearbetare, Stockholm

www.rektorsakademien.se

Läs mer om företaget här

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad entreprenörer medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →