Google Translate
Skriv ut

Det går att påverka!

Postat den 29 december, 2010 Möten Inga kommentarer

Det var på torget i Varberg som rasisterna dök upp. Mitt under ett politiskt möte inför EU-valet med de sju riksdagspartierna närvarande stod de där. Den ovälkomna gruppen från Nationalsocialistisk Front gjorde visserligen inget olagligt som att störa den allmänna ordningen, men de gjorde sig väl synliga med sina flaggor och affischer.

Det var en bekräftelse för oss för att det faktiskt kan påverka.

Jag bestämde mig för att gå fram och bemöta dem. Till min glädje blev jag inte helt ensam.  Andreas Björklund från moderaterna anslöt och tillsammans började vi argumentera mot två av männen i ”Fronten”. Som vanligt när man talar med den här typen av rasister så var de helt fokuserade på att alla invandrare var knarklangare och kriminella i olika grad. Vad vi än sa ansåg de att det inte existerade hederliga invandrare över huvud taget. För dem var invandrare människor som stal. Och stal de inte våra prylar så stal de våra jobb. Kort sagt: Ökade brottsligheten så var de invandrarnas fel. Var samhällsekonomin dålig så var det invandrarnas fel.

Men jag, vänsterpartisten och Andreas, moderaten, gav oss inte genast. Vi bildade en spontan blocköverskridande motfront mot rasisterna, även när vi fick munhuggas mot flera av dem. Först när de började yra om att judarna ville erövra världen fick vi nog och lämnade dem åt sina egna tankar.

Det var lätt att tro att vi gjort någonting meningslöst, att det aldrig skulle gå att övertyga så hårdnackade rasister. Men så hände det som fick mig att förstå hur viktigt varje ögonblick i det politiska arbetet kan vara.

Bara ett par dagar eller så efter händelsen på torget berättade Andreas för mig att han gått förbi en uteservering på stan. På uteserveringen hade han sett de två männen från Nationalsocialistisk Front som vi först pratat med. De satt och drack och hade det jättetrevlig, tillsammans med några invandrare!

Med tanke på deras så bestämda åsikter om invandrare alldeles innan så förstod Andreas och jag att vi trots allt gjort lite nytta och att vi varit med om ett mycket betydelsefullt möte. Det var en bekräftelse för oss för att det faktiskt kan påverka. Att även den lilla människan kan påverka till det bättre. Det är ju trots allt därför vi håller på med politik.

Freddy Jensen (v) , kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, byggnadsnämnden i Varbergs kommun, Kungsäter, Varberg

 

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt FJ


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →