Google Translate
Skriv ut

Han tände en ljusglimt

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

Det finns ett politikerförakt i vårt samhälle och tidigare var jag en del av det. Jag hade alltid varit intresserad av politik, men inte av partipolitik. Jag tyckte att partipolitik bara bestod av kompromisser och av människor som aldrig riktigt sa vad de menade. Därför kunde jag inte riktigt ta det på allvar.

Men så en dag hamnade jag i en radiodebatt med Mehmet Kaplan. Debatten utgick från ett utspel som föreningen Humanisterna där de påstod att muslimer diskriminerades i samband med skolavslutningar som ju ofta hålls i kyrkor.

Jag var där som representant för Svenska Kyrkans Unga, medan Mehmet representerade Sveriges Unga Muslimer. Förväntningen var väl att vi skulle hamna i luven på varandra, men det blev precis tvärtom. Vi var överens om det mesta och efter sändningen hade vi ett långt samtal med varandra utanför studion.

Vi kom ofrånkomligt in på politik och det visade sig att Mehmet var aktiv miljöpartist. När han förstod att jag var intresserad av politik frågade han om jag var med i något parti. Jag sa som det var, att jag inte gillade partipolitik och förklarade också vad det berodde på.

Exakt vad som sades i vårt samtal minns jag inte riktigt. Men jag vet att Mehmet tände en ljusglimt hos mig. Jag blev nyfiken och när han bjöd in mig till ett politiskt möte tackade jag ja. Väl där insåg jag direkt att det inte var som jag hade trott. Människorna diskuterade högt och lågt, ifrågasatte och dryftade frågor som de verkligen brann för. De var intensiva på ett helt annat sätt än jag väntat mig, van som jag var att se politiker på TV som ju bara uttalade sina kompromissade ”slutprodukter”. Den torra politiken fick plötsligt ett mänskligt ansikte.

 

Mehmet blev något av en politisk mentor för mig. Han tog med mig på flera möten och jag fascinerades allt mer av dessa människor som la ner timme efter timme av sin fritid bara för att de brydde sig. Mitt gamla politikerförakt vändes till respekt och inspiration. Jag kände att det här ville jag syssla med.

Nu har det gått fyra år och jag arbetar på heltid med politik. Det var inte alls planerat men hände ändå, tack vare det oväntade mötet med Mehmet Kaplan och tack vare hans förmåga att locka mig att besöka de ”riktiga” politikerna.¨
Jakop Dalunde 25 år språkrör Grön Ungdom, Stockholm

 

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt JD


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →