Google Translate
Skriv ut

Nu kör vi!

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

NÄR JAG GICK sista året på gymnasiet läste jag kursen Ung Företagsamhet. Det var min roligaste tid under gymnasiet. Det var inspirerande, spännande och utmanande. Jag drev UF-företaget med min klasskompis Lisa Renander. Vår affärsidé var att fylla Sundsvall med meterhöga glasfiberdrakar som var sponsrade av företag och målade av konstnärer för att spegla företagens profiler. Draken är sedan stadsbranden 1888 en symbol för Sundsvall och vi tyckte själva att det var en bra idé, även om den fick många andra att skaka på huvudet.

Utan att vara beredd fick jag uppleva en fantastisk föreläsning. Christer Westlunds karisma, utstrålning och glöd gjorde att man blev helt tagen.

När UF-året led mot sitt slut diskuterade vi om vi efter studenten skulle fortsätta med företaget. Vi ville mycket, men frågan var om vi verkligen vågade ta steget och starta ett företag på riktigt. Vi hade ju inte ens fyllt 18 år. Hur skulle vi klara av att driva ett företag ute i verkligheten? Vid närmare eftertanke kändes det inte alls realistiskt. Jag blev istället fast besluten att jag skulle läsa en magisterexamen på universitet och därefter ta en anställning precis som de flesta andra i min omgivning. Men strax innan studenten blev vi utvalda att delta på Ung Entreprenörskapsvecka, EMAX, i Örebro.

Där hade Sveriges främsta unga entreprenörer samlats för att tävla i ett företagsspel i tre dagar och lyssna till etablerade entreprenörer som berättade om sin resa som företagare. En av dessa föreläsare var Christer Westlund, upphovsmannen till Drivhuset. Utan att vara beredd fick jag uppleva en fantastisk föreläsning. Christer Westlunds karisma, utstrålning och glöd gjorde att man blev helt tagen. Han var fängslande, inspirerande och samtidigt fullkomligt ärlig, då han även berättande om sin utbrändhet. Men trots redogörelsen för entreprenörskapets baksidor fylldes jag av mod och spänning.

Den utlösande faktorn var när han förklarade vikten av att följa sin inre drivkraft och motivation och att man då kan komma hur långt som helst. På väg ut från föreläsningen mötte jag Lisa och vi sa båda i munnen på varandra: ”Nu kör vi!” En vecka senare hade vi startat Xcited HB, med samma affärsidé som vårt UF-företag.

Idag har vi utvecklat konceptet och tanken är att genomföra stadsparader i ett 20-tal svenska städer med varje stads symbol. I sommar genomför vi Bockparaden i Gävle, Drakparaden i Sundsvall och Björkparaden i Umeå. Sommaren 2010 kommer vi att etablera oss i ytterligare tre städer. Det har gått så bra för oss att vi numera är delägare i fyra bolag. Däribland företaget Go Enterprise som utvecklar kreativa läromedel inom entrepenörsskapet. Det är fascinerande när man tänker på det, men utan Ung Företagsamhet och utan mötet med Christer Westlund hade jag och Lisa kanske inte stått där vi står idag.
Julia Hamrin, entreprenör, Sundsvall

www.goenterprise.se

Läs mer om företaget här

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad entreprenörer medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt JH


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →


Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

    Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

    Gör det här →För vem är du betydelsefull?