Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Känslan av en bättre värld - 2act
Google Translate
Skriv ut

Känslan av en bättre värld

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

När jag var sju år byggdes Berlinmuren. Det var en mörk tid som jag minns väl eftersom min familj bodde i Västtyskland. Särskilt minns jag när jag satt framför en svartvit teve tillsammans med pappa. Vi såg de rörliga bilderna från Berlin och lyssnade på de dystra rapporterna om det kalla kriget mellan öst och väst. Det var som om de mörka molnen från andra världskriget hopade sig igen, och som om Tyskland och världen aldrig skulle slippa det. Pappa skakade på huvudet, vände sig mot mig och sa:

”Det här kommer min generation inte att klara av. Det här måste ni göra någonting åt.”

Då förstod jag inte riktigt vad han menade, eftersom jag inte förstod vad Kalla Kriget gick ut på. Men känslan av domedagsstämning gick mig inte förbi. Den etsade sig fast i mitt medvetande. Jag växte upp med känslan. En ständig gnagande upplevelse av att ett mörkt hot vilade över världen.

Sen efter sju år kom våren som förändrade allt. Jag minns att jag lyssnade på radion och hörde om demonstrationer som pågick runt om i Europa och i Frankfurt am Main där jag bodde. Det var unga som demonstrerade mot krig och mot orättvisor. De vill ha en förändring, ett annat samhälle. Det var förstås 1968 och de stora studentrevolternas tid. Men jag fick snabbt klart för mig att det här inte bara angick studenter. Det angick alla oss unga. Det handlade om vår framtid.

Jag var fjorton år och gav mig ut på cykel för att leta upp en demonstration jag hört om på radion. Den pågick vid en amerikansk militärförläggning och tusentals unga deltog. Vårsolen lyste och helt plötsligt kände jag den där enorma kontrasten jämfört med när Berlinmuren byggdes. Det var som att dörrarna som hade stängts då plötsligt slagits upp igen. Det kändes som om vi unga verkligen kunde förändra världen till det bättre. Eller rättare sagt: Det kändes som om jag befann mig mitt i förändringen medan den pågick!

Det var första gången det hände något sådant i Tyskland sedan andra världskriget och det var precis som pappa antytt den nya generationen som reste sig och sa:

”Det här är vår värld”.

Den här känslan har jag burit med mig sedan dess. Den har format hela mitt liv och mitt politiska engagemang. Istället för att hela tiden försöka snickra på gamla politiska tillvägagångssätt har jag har präglats till att hela tiden söka nya lösningar. Jag försöker hitta framtiden hela tiden. För genom mina upplevelser kan jag fortfarande känna och tro att ett annat och bättre samhälle är möjligt.
Mats Pertoft 56 år, riksdagsledamot (MP), Södertälje


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →