JAG ÄR I grunden en ”möjligist”. Det betyder att jag alltid har haft lätt för att se möjligheter och svårt att se hinder. Ändå kan man säga att mitt betydelsefulla möte bestod av ett hinder. 1989, när jag var 37 år, arbetade jag som VD på ett företag som sysslade med modultätningar.


Jag började känna att 40-strecket närmade sig och att det var på tiden att jag började satsa på någonting eget. Från början hade jag tänkt mig att jag helt enkelt skulle köpa loss det företag som jag redan var VD i. Eftersom jag redan kunde företagets produkter och rutiner skulle jag ju på så sätt komma igång smidigt.

Men jag fick inte köpa företaget och därmed hade jag stött på ett hinder i planerna som jag inte hade räknat med. Hur skulle jag göra nu? I det här läget ville jag inte backa från min dröm att starta eget. Men jag hade inget kapital och ingen klar plan för hur jag skulle gå till väga.

Sett så här i efterhand var det bara bra att jag mötte hindret. För om jag inte hade gjort det hade risken varit stor att jag hade hämmats och att en rad kreativa idéer hade gått till spillo. Nu hade jag istället någonting framför mig som liknade ett vitt oskrivet blad, inte av problem, utan av möjligheter. Det slog mig att jag ju faktiskt kunde plocka in vilka idéer som helst då det inte fanns några inarbetade rutiner som begränsade mig. Visst var jag tvungen att fundera ett par gånger extra. Och visst var jag tvungen att ta noga hand om mina resurser och att tänka i nya banor. Men det betydde samtidigt att jag var fri att göra det helt efter mitt eget huvud.

Idag driver jag mina egna verksamheter som jag själv har startat från grunden. Ibland behövs uppenbarligen ett hinder för att man ska kunna se nya möjligheter.

I det här läget ville jag inte backa från min dröm att starta eget. Men jag hade inget kapital och ingen klar plan för hur jag skulle gå till väga.

Naturligtvis har jag också mött människor på vägen som blivit betydelsefulla för mig. Framförallt tänker jag på Rolf Bergström. När jag första gången träffade honom hade han mer erfarenhet än jag av snabbväxande företag. Jag minns att vi direkt fann varandra och satt en hel natt och bollade idéer. Och så har det fortsatt genom åren. Än idag har vi nästan daglig kontakt och eftersom han är några år äldre än vad jag är känns han nästan som en storebror.
Mikael Blomqvist år, diversearbetare, Karlskrona

Läs mer om företaget här www.michano.se

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad entreprenörer medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *