Google Translate
Skriv ut

Ett äventyr att leva på

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

Redan innan jag träffade Göran Kropp var jag en äventyrare som ville resa, sporta och leva friluftsliv. Men då såg jag det som en hobby. Jag såg aldrig mitt stora intresse som någonting jag kunde ha som ett renodlat yrke. Jag var anställd på Skånes idrottsförbund och funderade på att möjligen byta till ett jobb i resebranschen. Då kunde jag kanske komma närmare äventyren. Längre än så sträckte sig inte min horisont.

Men så föll sig slumpen att jag fick boka in Göran Kropp som föreläsare för idrottsförbundets räkning. Då visste jag inget särskilt om honom, men när han dök upp och höll sitt föredrag blev jag alldeles paff. Där stod han, en man som hade samma passion för äventyr och vildmarksliv som jag, men som verkligen gjorde någonting åt det.

Att man kunde ha ett så ovanligt intresse och kunna försörja sig på det var någonting helt nytt för mig. Att dessutom kunna göra det till en riktig framgångssaga var fantastiskt.

Först verkade han lite galen med sin starka utstrålning och entusiasm. Men det var en galenskap som var positiv. Han gjorde ett särskilt stort intryck när han berättade om en period då han var officer i Eksjö. Istället för att hyra en bostad på orten valde han att tälta i ett grustag, för att han skulle spara pengar till sina äventyrsexpeditioner. Det kunde ha låtit som en främmande tanke men när Göran sa det lät det så rätt. Han var otroligt skicklig på att berätta. Han visste precis hur han skulle förklara och marknadsföra sig själv. Han visste – in i minsta detalj – hur han skulle paketera, leverera och förvalta sin idé som entreprenör i äventyrsbranschen.

Att man kunde ha ett så ovanligt intresse och kunna försörja sig på det var någonting helt nytt för mig. Att dessutom kunna göra det till en riktig framgångssaga var fantastiskt. Efter föreläsningen gick jag på en klättringskurs hos Göran och senare blev jag delaktig i hans uppmärksammade cykel- och klättringsexpedition till Himalaya och Mount Everest. Under resans gång mötte jag upp honom på ett antal depåstopp längs rutten. Men på hemvägen gjorde jag honom sällskap på cykel. Han visade mig att ingenting är omöjligt. Om man bara förbereder sig, tränar och minimerar riskerna så kan man klara nästan vad som helst.

Tack vare Göran förstod jag att jag kunde genomföra de mest otänkbara strapatser. Det var en livsviktig insikt för mig. Men precis lika viktigt var det att han fick mig att förstå att jag kunde försörja mig på min passion. Jag behövde inte bli anställd på en resebyrå för att nå äventyren. Jag kunde bli en äventyrande entreprenör.
Renata Chlumska, äventyrare och föreläsare, Jönköping

Läs mer om företaget här www.renatachlumska.se

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad entreprenörer medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →