Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Ett möte av omfattande betydelse - 2act
Google Translate
Skriv ut

Ett möte av omfattande betydelse

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

Det möte som ledde till mitt största politiska engagemang kom oväntat. Upprinnelsen var ett telefonsamtal från en av kommunens företagare, Lennart Englund, som berättade att han skulle träffa en kinesisk affärskontakt som bodde i Sverige. Lennart tyckte att jag borde vara med för att få lite intryck.

Och nog gjorde mannen från Kina intryck. Han heter Wanli i och var en totalt fängslande människa. Han utstrålade stor intelligens och samtidigt en gränslös ödmjukhet. Han satte sig inte själv i centrum, trots att han uppbar en mycket hög yrkesposition. Jag blev nyfiken och lyssnade fascinerat på hans personliga historia

 Wanli berättade att han som treåring blivit rekryterad av munkar som arbetar med att fostra barn enligt gamla kinesiska traditioner. Med föräldrarnas tillåtelse hamnade han under munkarnas ledning och lärde sig hur man uppför sig väl såväl som hur man försvarar sig genom kampsportsmetoder.

Som vuxen fick han en statlig baslön som förutsatte att han studerade flitigt på universitetet. Idag när han är i 40-årsåldern har han varit med om att leda flera enorma byggprojekt i Kina, såsom järnvägar, vattenkraftverk och hotellkomplex. Efter det började han arbeta med hela världen som bas och till sist hade lyckliga sammanträffanden fört honom till norra Sverige.

Kontakten ledde till en omfattande samverkan mellan övre Norrland och en stad i centrala Kina som heter Lanzhou. Delegationer från oss har rest till dem och de har kommit till oss. Vi jobbar med att matcha våra respektive företag mot varandra. Vi har ett utbildningsutbyte och har fångat upp ungdomar som får resa i grupper om tolv för att lära sig och få insikter om förändringarna i världen.

I och med mötet med Wanli krackelerade min barndoms fantasibilder av ett Kina fyllt av fattiga bönder i stråhattar som levde på ris. När jag fick resa till Lanzhou upptäckte jag en region i kraftig förändring med 30 miljoner invånare som var under stark teknisk och ekonomisk utveckling. Jag, som är präglad av västvärldens gamla mantra att ”alla vägar bär till Rom”, fick snabbt ställa om siktet mot vad som är på väg att bli världens nya centrum.

Utan att förringa att Kina fortfarande är en auktoritär regim med stora grupper fattiga och utsatta invånare har min bild av landet också förmänskligats. Innan mötet med Wanli hade jag till exempel aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle föra personliga samtal med och skratta åt samma saker som en kinesisk provinsguvernör som är intresserad av våra erfarenheter av hur man bygger vintersportanläggningar.

Men så är det ju trots allt. Vi är människor och kan mötas som människor, även om vi är från olika delar av världen med olika historia och olika utgångspunkter. Jag kan inte mäta vidden av betydelsen som mötet med Wanli fått. Utbytet mellan våra regioner är inget projekt på ett eller tre år. Det är långsiktigt och bygger på ärlighet och uppriktighet. Precis som den personliga vänskap som uppstått mellan mig och Wanli
Robert Forsberg 55 år (S) Kommunalråd Kalix

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →