Google Translate
Skriv ut

Entreprenörskapets goda sida

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

JAG HADE AVGÅTT som VD för Glocalnet och åter satt mig i skolbänken, för att äntligen ta min civilekonomexamen på Handelshögskolan. Samtidigt grubblade jag mycket över vad jag skulle göra sen. Trots att jag i all väsentlighet hade gillat min entreprenörsresa inom Glocalnet var det inte självklart att jag skulle fortsätta på det spåret. Jag kände att jag också aktivt ville bidra till att dra mitt strå till stacken i ett större perspektiv. Det kändes lite som att antingen startar jag ett företag eller så gör jag någonting gott.

Runt årsskiftet 2002-2003 köpte jag och min fru Alexandra varsitt exemplar av boken Lycka. Det var en fantastisk bok som innehöll Dalai Lamas tankar. När jag läste den fick jag upp ögonen. Nya, egna tankar väcktes till liv och mitt sätt att se på världen och mig själv fick nya nyanser. Boken skapade även intensiva diskussioner mellan mig och min fru. Vi läste den systematiskt och avbröt efter varje kapitel för att diskutera dess innehåll. Så har jag aldrig gjort med någon annan bok.

När jag gick till botten med mig själv förstod jag att entreprenörskap i sig är något kraftfullt och det är upp till utövaren att välja riktning på kraften.

Egentligen var boken i huvudsak fylld med de mest banala självklarheter, som att ”Är du snäll mot andra så blir du glad själv”, eller ”Om du ler mot någon så får du ett leende tillbaka”. Men som helhet blev den en avgörande katalysator för mig. Jag insåg att jag delat in aktiviteter och verksamheter i olika och felaktiga mentala fack: i ett fåtal göra gott-branscher och alla andra branscher.

När jag gick till botten med mig själv förstod jag att entreprenörskap i sig är något kraftfullt och det är upp till utövaren att välja riktning på kraften. Entreprenörskapet var någonting som jag kunde skapa goda värden med. Så självklart skulle jag fortsätta som entreprenör! Det var ju det jag var bra på och det var genom eget företagande jag bäst kunde dra mitt strå till stacken för att skapa en bättre värld.

Det var en härlig känsla när pusselbitarna föll på plats i mitt medvetande. Det blev så uppenbart och min dröm blev att driva ett företag vars avkastning skulle gå till välgörenhet. Den drömmen gör jag just nu allt för att förverkliga med stiftelsen GoodCause som driver elbolaget GodEl och under året också planerar fondbolagsverksamhet i det nya bolaget GodFond.

Tack vare de där självklara orden av Dalai Lama lever jag just nu min dröm och gör helt enkelt det jag tror att jag har talang för. Det gäller bara att inse, att oavsett vilken talang man har, så kan man vända det till någonting gott.
Stefan Krook, ordförande i stiftelsen GoodCause, Stockholm

www.godel.se

Läs mer om företaget här

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad entreprenörer medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →