Vid 22 års ålder kom jag in på Hvilans Folkhögskola i Åkarp mellan Lund och Malmö där jag skulle läsa in mina gymnasiebetyg. Det blev tre underbara år, de tre bästa i mitt liv.

Goda lärare, trevlig miljö och ett fantastiskt kamratskap med inriktning mot den personliga examen, men också en inriktning att ALLA skulle klara det, inte bara jag.

Vi hade fantastiskt roligt, lärde oss massor av nyttigheter, men också mycket annat som är viktigt, exempelvis kultur, teater, musik och mycket mera. På Hvilan träffade jag efter jul det första året den då nyanställda språkläraren, Margareta Bruzelius. En underbar dam med värme och spontanitet.

Det första jag kommer ihåg var att hon efter att ha fått en uppsats av mig som både hade stav- och språkfel, fullständigt höjde min uppsats till skyarna för dess innehåll. Hon sa också att det där med stav- och språkfel, det skulle vi nog fixa under resten av tiden på skolan. ”Har jag bara intelligenta elever, och det har jag, så skall jag nog fixa att ni får verktygen att minska era svårigheter med.”

För Margareta var inget omöjligt, allt var möjligt och alla fick känna sig duktiga. Margareta gav alla möjlighet att växa. Hon tog sig alltid tid och gav varje elev något personligt råd. Hennes lektioner var roliga och lärorika och hon gav oss elever stor frihet i vårt eget studerande.

Margareta är den lärare som betytt mest för min egen utveckling. I dag är jag inte rädd att uttrycka mig, trots att jag vet att det kan bli fel ibland. Det bjuder jag på. Margareta var viktig för mig, men även alla andra lärare på skolan har varit betydelsefulla för mig. Inte visste jag att kemi, biologi och matte var så roligt innan jag började på Hvilan. Engelska, franska och samhällskunskap gick också lekande lätt med fantastiska lärare. Vad är då framgångskonceptet som gjorde att lärarna på Hvilan kunde ge mig det lilla extra?

Jag tror att det var det där engagemanget i eleverna och att lärarna vågade ha kul och ibland bli personliga. Men också att de satte upp nåbara mål som vi elever blev delaktiga i och att lärarna hela tiden arbetade på att förnya sig själva och sin undervisning.

Christine Jönsson 53 år, kommunstyrelsens ordförande, Lund

Lyssna till Allt var möjligt

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *