Google Translate
Skriv ut

Det finns ingenting i livet som inte går att reda ut

Postat den 4 februari, 2011 Möten,Skola Inga kommentarer

Jag gick två år i realskolan i början på 50-talet, men det gick inte så bra för mig. Speciellt matematiken upplevde jag som mycket svår. Det gick till och med så långt att jag var övertygad om att jag inte kunde räkna alls. Jag slutade därför i realskolan och började istället på en folkhögskola i Hälsingland. Men resultatet blev tyvärr detsamma.

Ingen av mina lärare kunde ändå få mig att förstå detta svåra ämne. Jag var återigen övertygad om att matte helt enkelt inte gick att begripa.

Efter några år i olika arbeten provade jag på att arbeta i vården och det intresserade mig. Jag beslöt att söka in på sjuksköterskeskolan. Men eftersom jag inte var behörig var jag tvungen att komplettera med ytterligare folkhögskola för att få min behörighet.

Den här gången sökte jag in på Dalarö folkhögskola, strax utanför Stockholm. Ni kan förstå min vånda inför att än en gång ställas inför faktum att matematik var omöjligt att förstå. Men det gick över förväntan. På en av mattelektionerna med min lärare, Sven Wickberg, upplevde jag något alldeles fantastiskt. Jag har, som så många andra, hört talas om den Lidnerska knäppen, men aldrig upplevt den själv förrän just den gången. Plötsligt blev rummet alldeles ljust och från den stunden förstod jag allt som hade med matematik att göra. Allt blev klart och förståeligt. Allt blev lätt och logiskt. Det var ju bara att räkna.

Matematik blev sedan mitt favoritämne. Det var jätteroligt. Plötsligt njöt jag av att sitta och räkna och lösa de svåraste matteproblemen.

Jag kan kanske inte säga att jag i mitt yrke som sjuksköterska har haft så stor nytta av den högre matematiken, men samtidigt med den här knäppen fick jag också ett annat självförtroende. Jag insåg att ingenting egentligen är omöjligt.

Allt som oftast kommer det problem i ens väg som man upplever som helt olösliga, men det visar sig att det alltid går att lösa dem. Det lärde Sven mig. Efter att ha trott att jag helt saknade förmåga att räkna upptäckte jag att det gick hur lätt som helst. Det var en fantastisk upplevelse och jag glömmer den aldrig. Till på köpet lärde jag mig att det inte finns något i livet som inte går att reda ut.
Siw Jers, leg. sjuksköterska, Malung

Lyssna till Det finns ingenting i livet som inte går att reda ut

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →